Verhuisd

Gisteren kwam ik aan bij gebouw Zilverling, en tot mijn verbazing was het gebouw leeg en gesloten. De ramen waren geblindeerd, en op de glazen schuifdeur was een briefje geplakt: “We zijn verhuisd. Gratis vervoer naar onze nieuwe locatie…” Maar voordat ik kon lezen waarnaar de faculteit verhuisd was, werd ik aangesproken door een man in een auto. De auto had daar blijkbaar al geruime tijd gestaan. “Ik rij je er wel heen!” zei de man, “Service van de UT.” “Waarheen dan?” vroeg ik hem. De man mompelde een adres dat me vaag bekend voor kwam, `knooistroate' ofzo. Of klonk het alleen maar bekend? “Heb je een momentje?” vroeg ik hem, want ik vertrouwde het niet. “Ik moet eerst even bellen”, riep ik er gauw achteraan. Op het zelfde moment kreeg Peter al aan de lijn. Hij had wel iets van een verhuizing gehoord, maar wat het nieuwe adres was wist hij niet. Het adres wat de man noemde was voor hem ook nieuw. Maar half gerust gesteld belde ik vlug een bekende die bij extrene betrekkingen van de TU Delft werkt. Zij wist dit soort dingen altijd als eerste. “Wat-voor-stroat?” zei ze verbaasd. Dat klinkt niet als een straat van internationale allure. Ik kan me niet voorstellen dat de UT naar zo'n straat zou verhuizen. “Ik bel je later nog terug”, zei ik haar. De twijfel sloeg nu toe. Terwijl ik probeerde te bedenken wie ik nu zou bellen kwam Jan naast me staan. “Nou ja, we zijn verhuisd!” riep hij verbaasd uit. “Heb je het door: naar de knooistroate, of zoiets,” antwoorde ik hem. De man van de auto was nu uitgestapt en zei opnieuw: “Ik breng jullie er zo heen. Service van de UT.” Jan keek me aan. “Dat nieuwe adres ken ik volgens mij wel,” zei hij. Laten we dan gauw instappen zei ik. We stapten in de auto, en reden naar het nieuwe adres van de UT.

Zo'n onaangekondigde, plotselinge verhuizing zonder goede aanleiding lijkt nogal bizar, maar vindt nog wel eens plaats, met name op het world wide web. Sinds september j.l. vinden aspirant studenten die de UT op het adres http://www.utwente.nl proberen te vinden een verwijzing naar http://www.universiteittwente.nl. Je wordt automatisch naar het nieuwe adres gebracht, dat wel: service van de UT. Bij de kritische internet gebruiker hoort er dan meteen een alarmbel af te gaan, dat wil zeggen, bij de internet gebruiker die naar Postbus 51 spotjes kijkt en luistert: “Controleer altijd het webadres voor u iets betaalt“: Hee, universiteittwente.nl is niet het adres dat ik doorgekregen heb! Het klinkt ook lang niet zo internationaal als “utwente”: dat past immers mooi in een rijtje van Amerikaanse universiteiten, zoals “ucla“, of “umass“. Waarom een Nederlands klinkende naam? Zou de UT zich met name op de binnenlandse student en nationaal onderzoek richten? Is internationlisering van ondergeschikt belang bij de UT?

Een beproefde methode om het belang van een web site te bepalen is te kijken wie er naar de site linkt. Is de nieuwe site bekend bij andere sites? Zijn er veel hyperlinks van andere sites naar universiteittwente.nl? en, de sites die naar universiteittwente.nl linken, zijn dat belangrijke sites waar veel naar wordt gelinkt? Om het belang van websites mee te nemen in hun zoekmachine Google, stelden Sergey Brin en Larry Page daarom PageRank voor. PageRank is een algoritme dat de hyperlinks tussen webpagina's gebruikt om de pagina's op het world wide web te ordenen van belangrijk naar onbelangrijk. Een belangrijke pagina is altijd maar enkele kliks verwijderd. Een onbelangrijke pagina is vrijwel onbereikbaar via het klikken van hyperlinks. Door PageRank is Google in staat om voor algemene zoekvragen de belangrijkste pagina's terug te vinden. Voor een algemene zoekvraag als “studeren”, of “techniek studeren” vindt Google belangrijke universiteiten, en niet een weblog over techniek studenten van een willekeurige UT student. Omgekeerd geldt dus ook: zonder goede PageRank, daalt jouw pagina in de resultaten van vrijwel elke zoekvraag. Onderstaande tabel laat de PageRank zien van enkele voorbeeldpagina's in oktober 2009.

PageRank Voorbeelden van websites
10 google.com
 
9 mit.edu (Massachusetts Institute of Technology)
cam.ac.uk (University of Cambridge)
8 utwente.nl (voorheen Universiteit Twente)
stanford.edu
ucla.edu (University of California, Los Angeles)
7 www.cs.utwente.nl (Informatica aan de UT)
 
6 enschede.nl (Gemeente Enschede)
solarteam.nl (Twente Solar Team)
5 www.cs.utwente.nl (Djoerds webpagina)
atak.nl (Atak: Poppodium Enschede)
4 universiteittwente.nl (Nieuwe adres van de UT)
4happyfeet.nl (Studenten-dansvereniging UT)
3 hetpaletenschede.nl (Bassischool het Palet)
caferocks.nl (Cafe Rocks)
2 cafehetbolwerk.nl
 

Google PageRank in oktober 2009

Vlak na de verhuizing schatte Google het belang van universiteittwente.nl ongeveer gelijk in met de studenten dansvereniging 4 Happy Feet. Nu, bijna twee maanden verder, is de PageRank van universiteittwente.nl gestegen tot 7, bijna weer op het oude niveau, maar toch nog een punt minder dan utwente.nl had. Bij vrijwel elk internetbedrijf dat ik ken, leidt een punt dalen in PageRank tot de hoogste alarmfase: De directeur wordt om zeven uur 's ochtends uit zijn bed gebeld, en alle ontwikkelaars komen nog diezelfde ochtend op kantoor voor spoedoverleg. Een lagere PageRank betekent minder internetverkeer, minder klanten, en minder omzet. PageRank kan het verschil maken tussen een succesvol internetbedrijf en faillisement.
Gelukkig is de UT geen internetbedrijf.

Wordt vervolgd…

One thought on “Verhuisd”

  1. Djoerd Hiemstra says:

    As of last week, the university stopped rewriting utwente.nl to universiteittwente.nl …

Comments are closed.