Een open email aan de rector

Published today in the UT Nieuws (in Dutch).
With response (also at the UT Nieuws).

Aan: Prof. dr. Ed Brinksma
Van: Dr. Djoerd Hiemstra
Datum: Do, 6 Dec 2012 10:32:04 +0100
Onderwerp: TOM is als Windows zonder browser

Geachte prof. Brinksma, beste Ed,

Ik weet dat verhalen uit de Informatica je na aan het hart liggen, en het volgende verhaal kun je je ongetwijfeld herinneren: In 1995 lanceerde Microsoft het besturingssysteem Windows 95 zonder een web browser, en Bill Gates gaf later toe dat de opkomst van het world wide web hem had verrast. Maar Microsoft was groot en rijk, en de competitie te klein om de fout af te straffen.

Je diesrede van vrijdag j.l. was inspirerend. Je stond ook stil bij het lanceren van een nieuw product: TOM 2013, ons Twentse Onderwijs Model. Net als in 1995 voor Microsoft is inmiddels het world wide web ook voor de universitaire onderwijswereld een belangrijke rol gaan spelen, zoals je treffend aangaf in je rede. Bekende universiteiten zoals Stanford en MIT bieden hun beste colleges en studiemateriaal aan op het web, gratis, voor iedereen te volgen op de on-line leeromgevingen van bijvoorbeeld Coursera en Udacity. Ze geven certificaten af, en onze studenten zijn al bij je geweest met de vraag: “Hoeveel studiepunten is dit on-line Stanford certificaat waard, meneer de rector?” Ik ben benieuwd naar wat je de studenten gezegd hebt, want net als Bill Gates bij Microsoft ben jij ons boegbeeld. Hoe gaan we hier als Universiteit Twente mee om? Waar willen we staan over 5 jaar?

Je antwoord heeft me teleurgesteld. Je zei dat de UT zich zal richten op: “het opdoen van ervaring, het ontmoeten van mensen, persoonlijk contact, kortom het creëren van een leerervaring.” Met andere woorden, we gaan ons niet richten op het internet, maar juist op die dingen die het internet niet bij de universiteit weg kan halen – nog niet in elk geval. De UT lanceert dus TOM 2013 zonder open studiemateriaal, zonder open leeromgeving, zonder ondersteuning aan ons docenten om te concurreren met onze collega's van Stanford: TOM is als Windows zonder web browser. Over vijf jaar zullen we misschien nog steeds 10.000 studenten hebben, maar onze studenten zullen on-line colleges van andere universiteiten volgen, on-line opgaven van andere universiteiten doen, en wij docenten zullen met persoonlijk contact een leerervaring creëren. Zijn dat echt onze ambities?

Waar zouden we kunnen zijn in vijf jaar? Over vijf jaar zouden miljoenen studenten over de hele wereld de vakken van de Universiteit Twente kunnen volgen, met on-line colleges, on-line opdrachten, en on-line certificaten van de UT. Sommige van onze professoren zullen bekend zijn bij studenten over de hele wereld. En als ik ooit nog eens bij Stanford solliciteer, dan wil ik ze met trots kennis laten nemen van mijn open, on-line TOM studiemateriaal.

In deze email vraag ik: laat ons alsjeblieft weten dat de opkomst van on-line cursussen je verrast heeft. Wellicht dat Bill Gates daarbij een inspirator kan zijn, want zonder open, on-line cursussen zullen we als Universiteit Twente voor altijd worden ingehaald door onze internationale concurrenten. Laten we een ambitieuze stap maken naar uitdagend, eigentijds en *open* onderwijs in TOM 2013. Ik, collega's en studenten van onze universiteit zijn van harte bereid hierbij te helpen.

Met vriendelijke groet,
Djoerd Hiemstra
(Lid van de Jonge Akademie van de Universiteit Twente)

One thought on “Een open email aan de rector”

  1. Djoerd Hiemstra says:

    Universiteit Twente start met MOOCs!

    Fantastisch nieuws: De Universiteit Twente gaat vier Massive Open Online Courses (MOOC's) ontwikkelen. Twee daarvan worden op korte termijn gelanceerd en twee op een later moment. De onderwerpen worden binnenkort bekend. De UT onderkent het belang van digitale onderwijsvormen zoals MOOC's en ziet op dit vlak kansen voor profilering op excellente onderzoeksgebieden.

    Lees het UT nieuws artikel.

Comments are closed.